Mut på sprut :-)

Hvad er nu det for noget?

Spiritus såsom ren Whiskey eller vodka har vi set som effektive midler ved behandling af marsvin. F.eks. ved efterbehandling af drægtighedssyge, stor dødfødt unge hvor der kun var den ene unge og andre komplicerede fødsler hvor der ingen overlevende unger var hvor hunnen viser tegn på begyndende drægtighedssyge, som viser sig ved appetitløshed og apati (nedtrykthed). Selskab af et andet marsvin er oftest en stor fordel, så der "skal kæmpes om føden" og en "trøstende skulder".
Man bør ikke give spiritius til en hun hvor der er diende unger.

Syge marsvin med som er blevet behandlet af dyrlægen for f.eks. forkølelse, lungebetændelse eller andre infektioner kan også tit med fordel behandles med spiritius, da det er appetitvækkende, letttere smertestillende og sætter gang i blodomløbet hos marsvin.

Marsvinet (voksent) gives 1 ml whiskey eller vodka 3 til 4 gange om dagen efter behov (Normalt max. 1 uge). Kan man se at marsvinet er i god bedring trappes der ned.

Husk at du ikke må behandle dit marsvins "tømmermænd" :-) med Kodimagnyl eller andre produkter der indeholder Acetylsalicylsyre, da det er giftigt for dem.

Har dit marsvin smerter i forbindelse med sygdom eller operation og har behov for noget smertestillende, så er Metacam noget af det mest brugte og fås hos dyrlægen (receptpligtigt)

Rådet er oprindeligt fra Dyrlæge Mette Rueløkke og har reddet flere marsvin herhjemme.

Johnny Ramm.
Maj 2006.