Køb Et marsvin - Få flere med i købet :-)

Måske en lidt provokerende overskrift, men det er desværre hvad der gentagne gange opleves hos dyrehandlere der ikke opdeler deres marsvin i køn (eller slet ikke ved hvilket køn marsvinet har).

Jeg har fået utroligt mange henvendelser om hvad de nye ejere skal gøre når det nye marsvin pludselig viser sig at være drægtig, også marsvin der er solgt som hanner.

Det vigtigste er at sørge for at hun får optimal fodring, her er det specielt vigtigt at hun får 20 til 30 mg C-vitamin gennem foderet hver dag (læs mere om C-vitamin her). Får hun lidt mere sker der ikke noget ved det, men man skal heller ikke overdrive vildt. Næsten alle hunner klarer det helt fint når de skal føde, men der kan godt være en eller flere dødfødte unger og nogen gange dem alle.

Hunnerne kan risikere at blive sat tilbage i vækst da de skal bruge næring på at opfostre ungerne og selv vokse, hvilket man kan sige sig selv ikke er optimalt.

Alle seriøse dyrehandlere (som der heldigvis bliver flere af hele tiden) opdeler marsvinene i køn, netop for at undgå dette.

Mange dyrehandlere oplyser også at hunner først kan blive gravide når de 3 til 5 måneder, men sjovt nok så sker det altså ofte at man kommer hjem med en gravid hun på under 6 uger. Hunner kan blive drægtige allerede fra de er 5 til 6 uger og det er sket at de slet ikke behøver at være så gamle. Jeg har selv en hun der blev drægtig da hun var 2½ uge gammel og vejede over 350 gram og kender til andre hvor de har været 3 uger gamle da de blev parret (dette er selvfølgelig ikke ønskeligt og er sket ved en fejl). Her er det man skal huske at lade hunnen gå alene med ungerne, da jeg selv havde en voksen han til at gå med dem (ikke deres far) da det skete. Hannerne plejer nemlig at nyde at være med til at passe på ungerne hvilket også er hvorfor vi altid tager hanungerne fra deres mor og sætter sammen med en han der går alene (ikke er i avl for tiden).

Min tese er at det IKKE er alderen men deres udvikling der bestemmer hvornår de kan blive drægtige. Alle hanner over 350 gram tages fra deres mor, også selvom de ikke er 4 uger gamle. Dette er i strid med hvad Dansk Marsvineklub generelt oplyser, men denne oplysning er netop en generel oplysning til nye marsvineejere da det er mindre skadeligt for marsvinene hvis de parrer hinanden end de tages fra for tidligt (også selvom det er mor/søn eller søster/bror, hvor sidstnævnte sker meget sjældent da hannerne som regel skal være lidt større før de kan gøre en hun drægtig).

Vil man sikre sig mest muligt mod dette, så bør man kontakte en "godkendt" opdrætter. Der kan man som regel også få meget mere viden om marsvinet i forbindelse med købet og om der skulle være eventuelle specielle pasningsting man skal være opmærksom på.

Link til nogle opdrættere findes under Link til Marsvineopdrættere og for de Ruhårede marsvin (Abyssinier, Rex og Teddy) under Ruhårsklubben (Se forsiden).

September 2003.