Hanmarsvin - Hvad er sandt og hvad er myter ?

Det er en almindelig misforståelse at hanner lugter mere end hunner. Det er korrekt at hanner har en kirtel der kan lugte lidt, men det er normalt kun når de går sammen med en hun (som er i brunst) der kan være lidt ekstra lugt fra dem (og kun den korte tid hvor de viser hvor "mandige" de er). Det er mest marsvins urin der kan lugtes sammen med deres foder, her specielt hø hvis de ikke skiftes ofte nok, hvilket efter behov er en til flere gange om ugen afhængig af burstørrelse og hvor mange dyr der går sammen.

Hanner er generelt mere nysgerrige og mere livlige end hunner (som generelt er mere sky). Skal man kun have et marsvin, så vil en han være det bedste valg af samme årsag.

Et han marsvin der bliver kastreret ændrer IKKE adfærd. Derfor nytter det ikke noget at få kastreret han marsvin hvis man skal have flere hanner til at gå sammen. På trods af at flere dyrlæger og dyrehandlere oplyser disse misvisende informationer.

De fleste hanner kan godt gå sammen hvis der ikke er hunner i samme bur. Er der en hun i buret sammen med hannerne, så vil det give problemer da hannerne så vil kæmpe om at være den dominerende. Dette er en naturlig del af at være et flokdyr hvor hannen er den mest dominerende. Der er kun en voksen han i en marsvineflok.

To hanner der sættes sammen som små eller en voksen han der sættes sammen med en unghan vil i langt de fleste tilfælde gå fint sammen bare de har plads nok. Det er normalt at de vil "spille op" til hinanden for at se hvem der bestemmer. Så længe de ikke "bider hul" på den anden, så ser det mange gange mere voldsomt end det er. En "pelstot" i munden på den ene efter en "kamp" sker der ikke noget ved, så længe det ikke er noget der bliver ved med at ske.

En kastreret han er en god ting hvis man ikke ønsker at ens marsvinehunner skal have unger eller vil lave en flok med de hunner der ikke mere skal være i avl. Hannen ændrer som sagt ikke adfærd og vil stadig passe flokken og parre dem. Han kan dog bare ikke lave unger mere.

En han der kastreres skal være minimum 5 måneder inden operationen foretages (for at sikre han er udviklet nok inden operationen) og han skal sys indvendig og udvendig i forbindelse med operationen. Hvis dette ikke sker kan han få brok / tarmudfald. Han skal være isoleret i minimum 14 dage efter operationen for at sikre der ikke er flere levedygtige sædceller og at hans sår er groet sammen igen.