Grå stær:

Grå stær er der i øjeblikket "en smule hysteri" om og opdrættere/ejere tager deres dyr til dyrlægen for at få lyst dem i øjnene. Dette er sågar sket på en burløs udstilling (som jeg ikke kommer på da pladskravene til dyrene er meget mindre end de normale udstillingsbure i Dansk Marsvineklub og efter min mening ikke burde forekomme i Dansk Marsvineklub - Formanden er informeret om min holdning).

Dette er en sygdom som specielt kan opstå hos Abyssiniere, dette er et velkendt problem. Sygdommen ses ved en "grå plet" i øjet på marsvinet. Opstår denne sygdom i ens bestand, så skal man selvfølgelig ikke avle på de syge dyr.

Denne sygdom er måske arvelig, men dette er ikke sikkert. Jeg har fået kendskab til 2 engelske opdrættere (gennem en dansk dyrlæge), hvor kun den enes marsvin udvikler sygdommen, selvom de hjælper hinanden i avlen. De udveksler dyr og laver parringer med hinandens dyr, og kun hos den ene opstår sygdommen. Dette kunne skyldes fodringen, men den som det opstår hos benytter den "mest korrekte fodring". Så hvem ved hvad der er årsagen.

Dyrlægerne ved det ikke !!!

 

Der findes 2 former for Grå stær:

Den arvelige:

Den arvelige vil kunne ses på ungerne når de er født eller meget kort tid efter. Hvis man vil finde ud af om det er den arvelige form så er man nødsaget til at foretage testparringer og se om ungerne udvikler det i flere generationer, men hvem har lyst til det. En Genetisk test er vel også en mulighed, men er nok meget dyr at få foretaget (og så skal der være kendskab til det genetiske materiale som giver den arvelige form, hvilket ikke findes).

Den ikke arvelige:

Den der ikke er arvelig kommer med alderen lige som hos f.eks. mennesket. Selvom ens marsvin udvikler den med alderen så kommer den ikke videre til afkommet. Dette er den mest almindelige form for Grå stær der findes.

Behandling af Grå stær:

Grå stær kan IKKE kureres, da det er en ændring i øjet der sker (typisk starter det i pupillen og breder sig som en "grå cirkel"). Det er ikke dyrplageri at have et marsvin med Grå stær. Et marsvin med Grå stær vil have sværere og sværere ved at se på det øje eller øjnene der er "angrebet af sygdommen". Da synet ikke er en af de vigtigste sanser hos marsvin betyder det ikke så meget bare man ikke rykker for meget rundt på tingene i buret, så marsvinet ved hvor maden og vandet er. Deres vigtigste sanser er lugtesansen og hørelsen.

Juli 2003.