Marsvin i Tanzania.

Oversat af Johnny Ramm med tilladelse fra Søren Wium-Andersen, Ambassaderåd ved den Kongelige Danske ambassade i Tanzania.

Marsvinene er en anden type end dem vi har i Danmark.

Marsvinehold :

Af Miniver Mwakibinga.

Marsvin er små dyr som formerer sig hurtigt sammenlignet med andre smådyr. Marsvinekuldene er på 5 til 12 unger og drægtighedsperioden er ca. 4 uger. Det tager kort tid for dyrene at blive modne nok til at reproducere og de får unger 6 til 8 gange om året. Som andre dyr har marsvin mange fordele som kød for at få proteiner, penge når de bliver solgt og gødning som benyttes til afgrøder og kompostering.

Selv med HIMA støttede projekter gennem Mazingira kvindefonden, var det svært at få kvinderne til at bede om hjælpen fordi de havde svært ved at se vigtigheden af dette dyr.

Dyrene som de fleste kvinder anmoder om er grise og geder, som bliver købt mens de stadig er unge og deres reproduktionscyklus er meget lang sammenlignet med marsvin. Resultatet af dette er at det tager meget lang tid før andre kvinder i landsbyen kan få unger fra deres dyr. Dette er fordi det starter med nogle få kvinder der får dyr som så senere kan give dyr til de andre.

Siden det er sandsynligt at assistancer gennem Mazingira kvindefonden vil ophøre, er det på tide at få udvidelses staben at få bønderne til at holde marsvin. At holde disse dyr kan gøres uden hjælp udefra.

Nogle af bønderne i Mufundi distriktet, specielt Nundwe landsbyen holder disse dyr og sælger dem for 200,- Tanzania Shillings pr. dyr (Oversætter: Ca. 2 Kr.). De fleste holder disse dyr for at få overfladegødning og HIMA Mufundi har undervist bønderne i landsbyen i hvordan de laver kompost, derudover har de undervist dem i at gødningen også er god for komposteringen.

For yderligere at hjælpe de fattige bønder i landsbyen, kan de lave selvhjælp ved at låne avlsdyr til hinanden for derefter at dele afkommet i mellem låneren og udlåneren. Dyrene er små i størrelse men er til megen gavn.

HIMA Newsletter April 2000.