Kastration af hanmarsvin.

Kastration af et hanmarsvin betyder at man ved en operation fjerner testiklerne.

Når et hanmarsvin bliver kastreret ændrer han IKKE adfærd. Han vil stadig parre hunnerne når de er i brunst, men der produceres ingen sædceller så hunnen bliver ikke drægtig (gravid). Han vil også stadig ”slås” med andre hanner, uanset om disse er kastrerede eller ej. Man kan altså ikke sætte en flok kastrerede hanner sammen i en flok, med eller uden hunner. Dette gælder selvfølgelig ikke en anden han som han allerede er vant til at gå sammen med. Der gælder altså stadig samme forbehold for kastrerede, som ikke kastrerede hanner i forbindelse med ”floksammensætning”.

Hvornår kan man lade en han kastrere:
Hannen skal være rimeligt udviklet før man kastrerer ham, hvilket han normalt er i 5 måneders alderen.

Hvem skal man vælge at få kastreret:
Har man en god avlshan der laver gode unger, så er det nok ikke lige ham man skal vælge da en han kan parre mange hunner. En mindre god avlshan vil være et bedre valg, da han så kan gå med en større flok hunner der er pensionerede fra avl og hunner der holder en pause i avlen.
Har man kun ønske om at have et par marsvin så kan man vælge aldrig at lade dem yngle (få unger) eller lade dem få et enkelt kuld unger (man skal vide hvad man skal gøre med ungerne når de er store nok til at blive taget fra) og derefter at få hannen kastreret. Parret kan så gå sammen resten af livet i ”familieidyl”. Den bedste "ven" for et marsvin er et andet marsvin.

Hvorfor skal man vælge kastration:
Det er et mindre og billigere indgreb at få en han kastreret end at få et hunmarsvin steriliseret.

Inden operationen:
Marsvin kan ikke kaste op, så der er altså ingen grund til at de skal faste. Da marsvin jo ikke tåler at undvære mad eller vand i særlig lang tid, kan det tværtimod skade meget mere end det kunne gavne.

Kastrationen:
Indgrebet foretages i fuld bedøvelse. Ved kastration fjernes testiklerne gennem to snit i pungen, et på hver side. Han SKAL sys både indvendigt og udvendigt for at forhindre tarmudfald / brok. Dette er vigtigt at sikre sig gøres ved en kastration.

Efter operationen:
Det er vigtigt at sikre sig at han ikke bliver kold efter operationen, da bedøvelsen gør at de ikke selv kan danne varme nok. Her kan man bruge et par 1½ liters sodavandsflasker med varmt vand fra vandhanen pakket ind i et håndklæde, som så ligges ind i buret som han kan varme sig opad. Dette gælder selvfølgelig også under transporten hjem efter operationen.
Hannen skal gå alene indtil sårene er helet og der ikke er flere levende sædceller. Dette tager ca. 14 dage. Mange vælger at lade hannen gå på håndklæder som skiftes flere gange dagligt de første par dage efter operationen for at forhindre at spåner og andet kan sætte sig i operationssårene.

Komplikationer:
Komplikationer kan være nedkøling og infektion i sårene. Der kan godt være lidt hævning de første par dage, men er det noget der vokser mere og mere så skal man straks lade dyrlægen se ham efter for eventuelle infektioner.

Det mere tekniske ved operationen:
Marsvinet bedøves og renses hvor snittene skal være i pungen. Hinden om testiklen åbnes efter pungen er blevet åbnet med et snit i hver side. Blodkar og sædstreng sys sammen inden fjernelse af testiklen for at forhindre blødning og efter fjernelsen af testiklen bindes hinden der sad om testiklen sammen. Dette gøres i begge sider af pungen. Til sidst laves et enkelt sting på hver side så såret holdes sammen, men eventuelle væskeansamlinger kan komme ud. Der gives også normalt en smertestillende indsprøjtning som virker i et døgns tid for at sikre marsvinet ikke er besværet ved de få smerter det kan få ved indgrebet.

Johnny Ramm.
Januar 2004.

Trykt i Agurke Tidende # 1, Februar 2004.
Særtryk i Dansk Marsvineklub.
Særtryk er nogle artikler / gode råd om marsvin som udleveres gratis til interesserede på udstillinger og ved PR arrangementer afholdt af Dansk Marsvineklub.

Tilbage til Forside