Drægtighed:

Flere nye i marsvineverdenen er åbenbart lidt i tvivl om hvor længe marsvin mere præcist er drægtige (gravide). Der er flere bøger og
oplysninger på internettet som giver mindre korrekte oplysninger.

Marsvin er drægtige i 10 uger = 70 dage, med få der svinger fra 68 til 72 dage. Så vores marsvin er faktisk drægtige i længere tid end
hunde og katte.

Næsten alle vores kuld kommer præcis 70 dage efter parring (vi er 4 opdrætter under samme tag). Også dem hvor hunnen kun har været på besøg hos hannen en time den dag hun er i brunst, så vi er ret sikre på det :-)
Laila opdrætter langhårede og udstiller dem i fuld pels, så derfor får de kun meget korte besøg af hunnerne mens de udstilles som uklippede, for "hapser hunnen en tot pels" så er den udstillingskarriere overstået.

Hvis man ved hvornår en parring er foretaget, så kan man finde fødselsdatoen ved at kigge på den fødselstabel Laila har lavet på:
http://pavon.dk/artikler/foedselstabel.htm


Hanunger, hvornår skal de tages fra deres mor?

Vi tager altid vores hanunger fra deres mor når de vejer over 300 gram og max. 350 gram. Om de så kun er 3 uger gamle gør ingen forskel. Deres kønsmodenhed er ikke så meget bestemt af alderen, men mere af deres udvikling. Det er ihvertfald hvad jeg har erfaret med de mange kuld vi har haft. Den generelle regel i DMK er 300 gram og 4 uger, og er lavet for at folk ikke tager unger fra deres mor for tidligt.

Jeg har haft en hun, Trillian@marsvin.dk, som blev drægtig med en voksen han (ikke hendes far) da hun var 2½ (to en halv) uge gammel og vejede 350 gram. Moderen gik med en han da hun var på kanten til at være lidt tyk, så det var bedre at få hende parret igen lige efter fødslen.

Trillian er født d. 1/8-2000 (så hun er på vej til at blive veteran) og er givet til Dimmedutten's opdræt (som er i samme "stald" som mine *G*) og er mor til hans første Dimmedutter :-) Hun kan ses sammen med en af hendes unger og hendes mor på http://dimmedutten.pavon.dk under "Mine marsvin". Så hun er "still going strong" og ikke lille, da hun vejer 1180 gram på trods af at hun desværre blev drægtig i en så ung alder og i dag er pensioneret fra avl. Det kan ikke anbefales at de bliver drægtige så tidligt, da det kan hæmme deres vækst.

Johnny Ramm
April 2004